El Camí Oliba

Cases d'Oliba

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. El seu traçat uneix la muntanya de Montserrat i els Pirineus, passant per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les actuals comarques del Bages, Moianès, Osona i el Ripollès, en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de la Catalunya medieval, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
A dia d’avui, aquest recorregut ja transitat pels nostres avantpassats s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus prop de 300 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord; íntegrament, per etapes de pocs dies o bé per trams d’una sola jornada. Les seves passes o pedalades contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.